petak, 12. lipnja 2015.

               RELJEF JUPITERA AMONA NA FORUMU

                                     Napisala: Karmen Kuštera

OPIS DETALJA

Na detalju je prikazan reljef maskerona Jupitera - Amona. Radi se o ostatku ograde koja se sastojala od ploča s reljefnim girlandama i stupcima sa reljefnim maskeronima Jupitera -Amona i Meduze. Ograda je dio rimskog Foruma, točnije kapitolija smještenog na jugozapadnoj strani foruma.




POVIJEST FORUMA 

Forum(trg) je bio središte javnog života starih Rimljana. Podignut je između 1.st pr.n.e i 3.st. Nastao je u sklopu ortogonalne mreže ulica, karakteristične za rimsko doba. Pet uzdužnih ulica i veliki broj poprečnih dijelile su grad u pravilne pravokutne insule.

Forum se proteže ispod temelja crkve svetog Donata i Nadbiskupske palače, te južno od spomenutih građevina. Sastojao se od trga sa tri strane flankiranog trijemovima. Na jugoistočnoj i sjeveroistočnoj strani foruma su se nalazile taberne (dućanski boksovi), na južnoj bazilika(sudnica) dok se kapitolij podizao na zapadnoj strani foruma. Od svih građevina sačuvani su samo temelji. Zadarski forum se ističe svojom veličinom te spada među najveće na Jadranu (š.45m, d.90m).

Forum je i danas središte kulturnog i društvenog života, kako neki navode "dnevni boravak" građana.
  

OPIS KAPITOLIJA

Kapitolij je bio dva metra povišen u odnosu na pločnik foruma. Bio je obrubljen  trijemom od dva reda stupova (periblus), čiji se ostaci mogu vidjeti na jugozapadnom dijelu, a temelji stupova na sjeveroistočnom dijelu Trga S. Končarevića. 

Usred kapitolija dizao se gradski hram posvećen kapitolinskoj trijadi Jupiteru, Junoni i Minervi, a sagrađen je u 1. st. p. n. e. Njegovi se temelji vide u dvorištu kuće br. 2 Trga S. Končarevića. Na pročelju je imao šest kaneliranih stupova s korintskim kapitelima od kojih se jedan nalazi u istočnom dijelu grada kamo je prenesen 1729.god.

Na prednjem zidu kapitolija prema forumu postavljeni su ostaci spomenute ograde, čiji je dio bio i naš detalj.


ZANIMLJIVOSTI


Ispod toga zida u pločniku foruma vide se ostaci ležišta oltara na kome su se obavljale krvne žrtve vezane uz poganske obrede. Na povišeno tlo kapitolija prilazilo se bočnim stubištima kroz trijem.




   

Nema komentara:

Objavi komentar