ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

                      DETALJ NADVRATNIKA SA SJEVERNOG PORTALA  KATEDRALE SV. STOŠIJE



Napisala: Paula Vrkić




OPIS DETALJA


Ovo je detalj sa nadvratnika sjevernog portala Katedrale sv. Stošije u Zadru. To je jedan od tri portala koja krase pročelje katedrale. 


Na nadvratniku su prikazane spletene peteljke akanta koje završavaju životinjskim glavama prikazanima simetrično. U luneti iznad nadvratnika se nalazi prikaz Janjeta prema uobičajenoj ikonografiji sa zastavom ukrašenom križem.


                                                      

OPIS GRAĐEVINE 


Katedrala svete Stošije je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji.  Građena je u dva navrata u 12. i 13. stoljeću na mjestu starohrvatske bazilike. Svoje prepoznatljivo kasnoromaničko lice: savršena harmonija horizontalnih i vertikalnih linija i rozeta koja parira onima iz Pise i Lucche, dobiva proširenjem pročelja 1324. godine. 

Unutrašnjost katedrale je podijeljena na tri broda, nad kriptom iz 12. stoljeće povišeni je prezbiterij sa vrijednim korskim sjedalima u stilu cvjetne gotike (Matej Moronzano),  te više bogato ukrašenih bočnih oltara. Najstariji dijelovi katedrale su sakristija (kapela sv. Barbare) i podni mozaik iz 5. stoljeće, te šesterolisna krstionica iz 6. stoljeća koja je u potpunosti porušena u bombardiranju 1943. godine. Obnovljena je 1989. godine. Prizemlje i prvi kat zvonika katedrale sagrađeni su 1452. godine,  a gornje je katove sagradio 1892. godine po uzoru na  rapski zvonik, engleski arhitekt T. G. Jackson.



JESTE LI ZNALI?

Sveta Stošija ili Anastazija bila je kršćanska mučenica i svetica koja je umrla u Sirmiumu za vrijeme Dioklecijanovih progona. Prema jednoj legendi  bila je učenica Sv. Krševana. Udavši se preko volje za rimskog patricija Pubija, odlučila je ostati djevicom, na što je uvrijeđeni muž zatvara u kućnu tamnicu. Teške trenutke koje tu provodi ublažuje joj pismima podrške i ohrabrenja Sv. Krševan. Nakon smrti muža, sa skupinom sljedbenika prati Krševana do njegove mučeničke smrti u Akvileji. Zbog pomaganja zatočenim kršćanima i ustrajnosti u svojoj vjeri, na kraju biva i sama uhićena i 25. prosinca 304. mučenički umorena na lomači, na otoku Palmariji kod Rima. Kasnije će biti sahranjena u Sirmiju.

Zadarski biskup Donat, na povratku iz političkog posjeta Carigradu,  804. godine, sa sobom u Zadar donosi relikvije svete Stošije. Pohranjuje ih u biskupskoj crkvi svetog Petra koja od tada nosi njeno ime. Anastazija se dugo vremena štovala kao iscjeliteljica i egzorcistica. 

                                 

Nema komentara:

Objavi komentar