ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

Detalj nadgrobne ploče u klaustru samostana svetog Franje u Zadru




                                                                                                                                                                       Napisala: Jelena Baus

OPIS DETALJA

Detalj je dio nadgrobne ploče Šime Bojkova, o čemu svjedoče natpis i grb uklesani u niskom reljefu. To je jedna od dvanaest nadgrobnih ploča smještenih na jugoistočnoj i zapadnoj strani klaustra Samostana svetog Frane. Grobnice su se prvotno nalazile u podu klaustra, koji je  služio kao groblje.








POVIJEST SAMOSTANA

Samostan je izrastao na mjestu obitavanja prve brače koje se sastojalo od skloništa u malom hospiciju Sv. Antuna opata i od par kućeraka koje su poklonili pobožni građani. Ideja o proširenju samostana došla je od nadbiskupa Periandra. Po tradiciji sestre benediktinke samostana Sv. Nikole poklonile su vrt  Sv.Franji.

Crkva je sagrađena sredinom 13. stoljeća te je prva crkva u Dalmaciji građena u gotičkom stilu. Jednostavne je unutrašnjosti što je  karakteristično za  redovničke crkve kakve su  u srednjem vijeku upotrebljavali  prosjački redovi: franjevci i dominikanci.  Jednobrodni prostor  je prekriven drvenom konstrukcijom dok je svetište presvođeno križno-rebrastim svodom.  Tijekom stoljeća na crkvi su načinjene brojne preinake i dogradnje, a među njima  je i izgradnja  klaustra 1556. godine.

Trijem klaustra se na sve četiri strane rastvara sa sedam lukova na stupovima dorskog stila. Po sredini je bunarski vijenac iz druge pol. 15.st.

Kao i drugdje u Europi, samostani i njihove crkve postaju omiljena mjesta aristokratskih ukopa. Dok su se biskupi i visoki crkveni dostojanstvenici pretežito pokapali u stolnim crkvama, plemićke su obitelji podizale nove samostanske crkve ili su u starima naručivale grobne odnosno zavjetne kapele. Taj se trend pojačao tijekom 15. i 16. st., a njegova su najbrojnija svjedočanstva u samostanima jadranskih gradova.


NAMJENA KLAUSTRA

Namjena klaustra je raznovrsna. On je glavno mjesto na kojem se odvija život samostana sa svijetom. Služi stanovnicima samostana za rekreaciju, ali i u liturgijske svrhe, razne ophode kao sklonište i odmor vjernicima pri raznim liturgijskim i hodočasničkim slavljima.


JESTE LI ZNALI?

U sakristiji samostana svetog Frane 18. veljače 1358. godine sklopljen je Zadarski mir između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika Anžuvinca, kojim  su se Mlečani odrekli Dalmacije.


Nema komentara:

Objavi komentar