ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

GRB SA PRIKAZOM DUPINA - PERIVOJ KRALJICE JELENE MADIJEVSKE




Napisale: Marta Fulanović, Lorena Pavić, Matea Bakić, Martina Ročak


OPIS DETALJA

Na detalju je prikazan grb sa tri dupina uklesana u niskom reljefu. Smješteni su jedan ispod drugog, a nalaze se na gradskim zidinama kod Perivoja kraljice Jelene Madijevke.



POVIJEST PERIVOJA

Perivoj je otvoren 16. rujna 1829. godine, a podigao ga je tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden na najvećem bastionu zadarske utvrde. Dao mu je ime Gradski perivoj i predao ga je na ugodu i njegu građanima. Barun je bio strastveni botaničar, te je za vrijeme svog boravka u Zadru obišao je i botanički istražio skoro cijelu Dalmaciju i Crnogorsko primorje, te je otkrio je i neke nove biljne vrste. Surađivao je s drugim botaničarima, te pisao za njemačke časopise o svojim botaničkim istraživanjima, ali i o parkovnoj umjetnosti, posebno o engleskim pejzažnim perivojima. 


Perivoj je jako oštećen u Drugom svjetskom ratu. U potpunosti je obnovljen prije tri godine i danas je nezaobilazna točka u turističkoj ponudi našeg grada. Osim prekrasne prirode posjetitelji mogu uživati u kavi i sorbetu u kavani "Ledana", kao što se uživalo u vrijeme baruna von Weldena.




OPIS PERIVOJA

Perivoj ima odlike engleskog tipa parka. Bio je prvi javni gradski perivoj koji je tada služio kao ˝balkon grada˝ jer se iz njega pružao prekrasan pogled na more i okoliš, a ljudi koji su živjeli u gradu kada je perivoj nastao nisu smjeli nakon povečerja izlaziti iz grada.  U perivoju su se nalazili neki zanimljivi objekti kao npr.: maurska kavana, kineska pagoda, grčki hram, eksedra, ledana, obelisk te umjetna špilja. Perivoj je bio i muzej na otvorenom  jer su po njemu bile razmještene biste i kipovi, a stolovi i klupe su bili načinjeni od antičkih spolija. 


Voda je u perivoj dolazila iz obližnjih cisterni tzv. Pet bunara. Kada je Zadar dobio struju 1896. godine osvijetljen je ulaz u perivoj sa dva željezna kandelabra na kojima su bile po tri staklene kugle.




ZANIMLJIVOSTI


U maurskoj kavani su se služila rashlađena pića i nudio napitak "od arapske leće" - kava, kao veliki novitet toga doba. Mogao se naručiti i sorbet - voćni sladoled napravljen od leda iz ledane. Subotom i nedjeljom u perivoju je svirala glazba, izvodili su se igrokazi i razne sportske egzibicije.






Nema komentara:

Objavi komentar