četvrtak, 11. lipnja 2015.

DETALJ SA CRKVE SV. DONATA


Napisala: Martina Ročak



OPIS DETALJA

Na fotografiji je prikazan detalj temelja crkve svetog Donata u koji su ugrađeni ostaci rimskog foruma, ulomci kaneliranih stupova tzv. spolije. 









OPIS GRAĐEVINE

Crkva svetog Donata je kružnog oblika s dvostrukim prostorom, kakav se javlja na više građevina u Europi tog vremena. Među njima se ističe znatnom originalnošću i ne može joj se naći izravan uzor. Nažalost nije se sačuvala u obliku u kojem je prvobitno sagrađena. Nedostaje joj dužna prigradnja, pa joj je središnje kružno jezgro s te strane vidljivo. Crkva je sastavni dio episkopalnog građevnog kompleksa i nadovezuje se na starokršćansku katedralu. Izvana se zapaža njeni originalni oblik. Danas ima izgled valjka, kojemu su s istočne strane  prigrađene tri visoke apside. Apside i južna zidna ploha ukrašene su lezenama. Na južnoj zidnoj plohi ispod krova zapažamo tri zazidana otvora.Oni su vodili u spomenutu južnu prigradnju  što danas nedostaje. Sa zapadne strane nalazi se narteks (predvorje), kroz koji se išlo prema katedrali. Prostorija na katu, nad narteksom, pregrađena je 1752. godine,  a iz tog su vremena i prozori. Temelji zgrade su ogoljeni tako da se vidi ugrađeni antički materijal, ulomci stupova i arhitrava.

Ušavši u narteks vidi se ulazni portal, koji je također sastavljen od antičkih fragmenata. Za dovratnike su poslužili antički arhitravi, a za nadvratniku su uklesana tri križa. Na lukovima nad portalom zapažamo tragove fresaka. U unutrašnjosti crkve vide se ploče foruma, budući da je originalni pod crkve uklonjen. I dva stupa prema oltaru antičkog su porijekla. Pripadali su trijemu s foruma. Unutrašnjost je podijeljena u dva prostora: središnji što se diže do krova kao jedinstveni i periferni, koji je podijeljen na prizemlje i kat. Kat služi kao galerija središnjem prostoru.

Vanjski zid je ukrašen nišama. Od fragmenata uzidanih u temelje važni su ostaci rimskih žrtvenika na kojima se čitaju natpisi IVNONI AVGVSTAE i IOVIAVGVSTO. Na sjevernom zidu otvaraju se troja vrata iz XVIII.st. Središnja su vodila u katedralu. Pobočna su vodila na stubišta, desna, odnosno istočna s grbom nadbiskupa Zmajevića i natpisom iz 1733.godine vode u stubište koje se može smatrati originalnim. Ovo stubište vodi do dvostruko šireg stubišta koje će dovesti u predvorje galerije, u prostor koji je pregrađen 1752.g.

Ulazni portal u galeriji sastavljen je, također, od antičkih ulomaka. Tlocrt galerije odgovara tlocrtu prizemlja. Na južnom bočnom zidu vidi se zazidani dvojni otvori, vidljivi i izvana. Oni imaju stupove s kapitelima i bazama također, antičkog porijekla. U apsidama se nalaze mali originalni prozori, neki u obliku križa, i niše.




POVIJEST

Nekadašnja crkva sv. Donata najpoznatiji je spomenik Zadra. Bila je posvećena sv. Trojstvu, a sadašnje ime nosi po biskupu Donatu s početka 9. stoljeća koji ju je po predaji dao sagraditi. Prvi puta se spominje oko 950. godine u djelu bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta „O upravljanju državom“. Sagrađena je na tradicijama ranobizantske arhitekture u ranom srednjem vijeku, najvjerovatnije početkom 9. stoljeća kako se smatra na osnovu predaje.





Nema komentara:

Objavi komentar