ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

GRB SFORZE PALLAVICINA NA UTVRDI FORTE



Napisala: Marta Fulanović


OPIS DETALJA

Detalj prikazuje grb mletačkog generala Sforze Pallavicina uklesan u živu stijenu desno od ulaza u Forte. U tipičnome renesansnom vijencu, sastavljenom od lovora i raznih plodova, promjera oko 1 metar, prikazana je sedmoglava aždaja s orlovskim kandžama i krilima šišmiša. Pod kandžama joj je vrpca na kojoj piše VT CVNQ(VE). Inače, dolazak Sforze u Zadar se smatra nesrećom. 


POVIJEST

U djelu ''Vila Slovinka" (Juraj Baraković) sadržan je opis izgradnje zadarskih bedema sa sjeveroistočne i istočne strane, uključujući veliku utvrdu, tzv.Forte, na mjestu srednjovjekovnog predgrađa Varoša. Cijelu Barakovićevu mladost odvijala se izgradnja tih bedema.

Turci su bili nadomak Zadru i mletačka je vlast bila prisiljena investirati znatna sredstva u te radove ako je željela zadržati tako važnu stratešku točku kakva je tada bio Zadar. U tome im je veliku  pomoć pružala besplatna radna snaga koju su mobilizirali od domaćega stanovništva zaplašenog od najezde Turaka. Do Barakovićeva rođenja bio je izgrađen najveći bastion, tzv.Ponton, peterokutnoga tlocrta i u njegovoj zaštiti nova gradska vrata s kopnene strane, zatim zidno platno od tih vrata prema jugu. Od Pontona, pak, prema sjeveru sagrađeno je zidno platno nešto kasnije i završeno oko 1556. godine. Taj je dio bedema s vratima i Pontonom izgrađen prema nacrtima poznatoga arhitekta Michelea Sanmichelija, i to pod nadzorom njegova nećaka Giangirolama.

U drugoj fazi gradnje utvrda koja se odvijala od 1559. do 1571. godine, glavnu ulogu je imao mletački general Sforza Pallavicino. O boravku toga generala u Zadru nalazimo vrlo oskudne podatke. Baraković kaže da je gradnja bedema iziskivala od Zadrana velike žrtve. Rušile su se i kuće i crkve. Cijelo predgrađe,poznato pod hrvatskim nazivom Varoš, sravnjeno je sa zemljom da bi se sagradila velika utvrda nazvana Forte (na kojoj se nalazi Perivoj Vladimira Nazora). Pjesnik suosjeća s onima koji su zbog toga stradali ostavši bez kuća, vrtova ili druge imovine. 


ZANIMLJIVOSTI

U starijoj literaturi nije objašnjeno kome pripada grb. Iznosi se mišljenje da simbolizira sedam Zadrana protiv Venecije. Sedmoglavu hidru, simbol neustrašivog vojskovođe s geslom Ut cumque (bilo kako,na bilo koji način), izabrao je za grb sam Sforza. Inače, Sforza Pallavicino bio je tipičan vojnik svog vremena. Sačuvali su se dijelovi njegova oklopa: u Sankt Petersburgu su štit, kaciga i rukav ukrašeni hidrom nalik na reljef na Forteu.



Nema komentara:

Objavi komentar