ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

RELJEF SV. KRŠEVANA NA KONJU - MORSKA VRATA



Napisala: Anđela Jović


OPIS DETALJA

           
 Na detalju je prikazan reljef svetog Krševana na konju, inače grb grada Zadra. Reljef se nalazi na vrhu Morskih vrata smještenih na sjeveroistočnom dijelu poluotoka u sklopu mletačkih fortifikacija iz 16. stoljeća. Sveti Krševan je uz sv. Šimuna, sv. Stošiju, sv. Zoila  jedan od četiri zadarska zaštitnika.







POVIJEST MORSKIH VRATA

Morska vrata su sagrađena 1573. godine u čast pobjede kršćanske vojske nad Turcima u Lepantu. Poznata su i kao Vrata sv. Krševana jer se nalaze u blizini crkve posvećene tom zadarskom zaštitniku. Smještena su između trajektne luke i tržnice. Prema povjesničarima gradske zidine su imale tridesetak vrata od kojih su neka s vremenom zazidana ili pak uklonjena. Najznačajnija vrata su Kopnena vrata u lučici Foša jer su predstavljala tadašnji glavni ulaz u grad, a danas se smatraju jednim od najljepših spomenika iz doba mletačke vladavine u Dalmaciji.




OPIS MORSKIH VRATA


Vrata imaju oblik slavoluka s jednim otvorom. Na vanjskoj strani vrata u gornjem je dijelu sačuvan arhitektonski okvir uokolo krilatog lava, simbola mletačke države.  Na unutrašnjoj strani vrata oblikuju ugrađeni dijelovi rimskog slavoluka koji je Melia Auniana, nekadašnja zadarska Rimljanka, podigla u spomen svojemu mužu. Iznad rimskog luka i vijenca, velika je renesansna ploča koja govori o Lepantskoj bitki, a nad njom je reljef sv. Krševana. 


LEGENDA


Sv. Krševan, akvilejski mučenik, bio je rimski vitez, u doba cara Dioklecijana, a u tamnicu je bačen zbog slobodnijih nazora u propovijedanju, no niti tamo nije mirovao.  Kada mu je Dioklecijan ponudio visoki položaj, ukoliko se odrekne kršćanske vjere, Krševan je odbio, a car naredio da mu se odrubi glava i tijelo baci u more. Krševanovo tijelo iz mora je izvadio svećenik Zoilo, kojemu je Krševan u snu otkrio gdje se nalazi njegovo tijelo, a nakon što je izvučeno iz mora nekim se čudom glava spojila s tijelom, te je preneseno iz Akvilije u Zadar, tako priča legenda o sv. Krševanu, zaštitniku grada Zadra.





Nema komentara:

Objavi komentar